Tiedätkö tilanteen, jossa jo biisin introsta tiedät mistä siinä on kyse? Siinä samassa (rap)biisissä ei ole ainuttakaan riimiä, jonka punchlinea et arvaa ensimmäisen rivin lopusta. Sellaisten biisien tekeminen on melkoista taidetta – voit itse koittaa! Tässäkin käsillä oleva herrasmieskolmikko on koittanut, jopa onnistuen , mutta päätynyt valtaosassa tuotannostaan hakemaan toisenlaisia koukkuja.

Jos Syklistin pitäisi listata kaikkien aikojen kärkeä sellaisista suomeksi räppäävistä tekijöistä jotka edelleen ovat aktiivisia, kuuluisivat Tuomio, Kone ja Kriso kaikki listalle. Kyse ei ole taidosta takoa jokaiseen päähän mahtuvia, massoja miellyttäviä ralleja. Ei, vaikka sellaisiakin on syntynyt.

Muistelen kirjoittaneeni jostakin Tuomion ja Koneen aiemmasta julkaisusta jonnekin, ja yrittäneeni poimia tekstin joukkoon nasevaa lainausta riimivirrasta. Ei onnistunut – flow kun virtaa niinku niag… äh, väärä skene. Tässä joka tapauksessa pieni pala Koneen avausversestä Potta-biisillä. Kolme pistettä lopussa merkkaavat sitä, ettei ajatus katkea parin rivin mittaan millään. Ei siis niin sanotusti saa poikki.

Päälle parast, aina pitää olla tip top / ei lähimuistin varas oo ees mitä onkaa hiphop / voi ku räkänokat leikkii aina asiantuntijaa / älä ota feimii taikka varsinkaan kunniaa…

Tällaisten biisien tekeminen on melkoista taidetta – voit itse koittaa!
Tarinan ja riimirakenteiden jatkuminen yli sallittujen mittojen on näille tekijöille loogista. Sallituista mitoista ei elämässä muutenkaan olla aikojen saatossa pidetty niin kiinni. Kieli on sekä poskessa että pitkällä, pysyen jatkuvasti luovana ja perinteisiä reittejä karttelevana. Off road – räppiä, parempi pysyä pois tieltä!

Kuten tähän saakka luettuasi olet jo huomannut, on tämän kaltaisten biisien repostelu Syklistille melko vaarallista hommaa; kielen käyttämiseen omituisilla tavoilla ei varsinaisesti tarvitsisi kannustaa. Onneksi JUURI NYT ei satu olemaan päällä koko kansan humppahitin aikaansaamiseen tähtäävää projektia.

Kaiken muun lisäksi Potta tarjoilee hienon sillan kotimaisen hiphopin tekijöiden välille.

Sykli:
Olipa päivän trendikierto missä vaiheessa tahansa, löytyy rehdille ja kursailemattomalle, mutta samaan aikaan taitavalle syljennälle sijansa.

Kirjoittaja Syklisti

Syklisti uskoo asioitten kulkevan kierroksissa. Kaikki on ollut täällä jo aiemmin, kaikki mikä häviää, tulee taas uudestaan. Syklisti haluaa asettaa asiat paikoilleen jatkumoissa. Ei välttämättä absoluuttisen oikeille paikoilleen, sillä sellaisten olemassaolosta Syklisti ei ole kovin varma. Syklistin lähin kontakti reaalimaailmassa on Niko Toiskallio.

Lisää artikkeleita kirjoittajalta Syklisti