Ulkona on valoisaa. Sykli on siis taas siinä vaiheessa, että kotimaiset festivaalit – tai ainakin lippujen niille hankkiminen – alkavat olla ajankohtaisia. ILMIÖtä tulikin sivuttua jo aiemmin, tehdään tällä kertaa vilkaisu Ruisrockin tarjontaan.

Kolmipäiväisen, jättimäisen tapahtumaveteraanin jokaiselle päivälle, ellei jopa jokaiselle tunnille löytyy myös Syklistin hermoja herättelevää ohjelmaa. Yksi kovimmista bookkauksista Ruissaloon on selkeästi Wolf Gang-jefe Tyler, The Creator.

1991 syntynyt eksentrinen tähti nousi julkisuuteen Odd Future -kollektiivin myötä – Tyler esiintyi ja/tai toimi tuottajana lähes kaikilla ryhmän julkaisuilla. Kahden vuonna 2009 ilmestyneen mixtapen jälkeen virallisia sooloalbumeja on ilmestynyt neljä. Niistä ensimmäisen, Goblinin sinkku Yonkers opetti kirjoittamaan artistin nimen oikein, ja hämmentymään Tylerin ja koko Odd Futuren rajoja kunnioittamattomasta toiminnasta. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että iso osa meiningistä meni silloin ohi.

I’m a fucking walking paradox, no I’m not

Hämmennys on Tyler, The Creatorin polttoaine. Sitä hän aiheutti myös viimeisimmällä albumillaan Scum Fuck Flower Boy. Yonkersin tekstistä löytyy pätkä I’m not gay, I just wanna boogie to some Marvin. Viime vuoden albumisisältöjen perusteella hänen kuitenkin katsottiin tulleen kaapista homo- tai bi-seksuaalina. Väitteitä pelkästä yleisön kosiskelusta aiheella tosin esitettiin myös. NME puntaroi aihetta melko lailla vuotta ennen Tylerin esiintymistä Ruisrockissa.

Henkilökohtainen elämä ja sen heijastelut sikseen, kyseessä on erittäin mielenkiintoinen, laatutietoinen ja samalla ristiriitainen artisti, jonka vedon haluan nähdä.

Toinen iso nimi Ruisrockin ohjelmistossa Syklistille on Rag’N’Bone Man, joka pääsi aikanaan yllättämään ns. takavasemmalta. Brightonilaisen hahmo on helppo tuomita markkinoille sopivaksi luotuna. Jos näin on, niin homma on tehty todella huolella ja onnistuneesti.

Sekä olemukseltaan että ääneltään muhkea laulaja omaa taustaa hiphop-kentällä useampien julkaisuitten ja ryhmien kautta. Vuonna 2014 yhteistyössä Mark Crewn kanssa julkaistulla Wolves-EP:llä vierailivat niin Vince Staples kuin Kate Tempest ja erinomainen birttiräppäri Stig Of The Dump.

Viimeistään valtava, alunperin jo vuonna 2015 julkaistu Human -hitti viime vuoden samanniminen albumi toivat rääsy- ja luumiehen valtavirtaan, ja tätä kuultiin meikäläisilläkin leveyksillä mm. viime vuoden Ilosaarirockissa.

Vahvat naiset

Jos festivaalin ohjelmakokonaisuudesta haluaa hakea jotain teemaa, voisi yksi sellainen olla vahvat naiset. Yhtenä heistä todella vahvassa pop-suosiossa surffaava, viimeisimpinä kiinnityksinä julkistettu rap-artisti Cardi B. Toinen vahva nainen rosterissa on ruotsalainen, tällä puolen pohjanlahtea viime aikoina taajaan vieraillut Silvana Imam.

Jos edellä mainitut ulkomaan vieraat räppäävät, on kolmas vahva nainen kotimainen ja tyyliltään jotain aivan muuta. Näin Litku Klemetin ensimmäistä kertaa, oikeastaan täysin vahingossa muutama vuosi sitten samalla saarella, H2Ö-festivaalilla. Kaupat diggailusta lyötiin lukkoon ensimmäisen biisin aikana. Sittemmin yhdeksi maan halutuimmista esiintyjistä noussut Klemetti esiintyy Ruisrockissa lauantaina.

Vahva ainakin nimensä puolesta on myös lauantaina esiintyvä ruotsalainen popihme Tove Styrke, Princess Nokiasta nyt puhumattakaan.

Viime kesänä ruissalossa bängäsi grime-tyylit kaiken kansan suosioon viimeistään tuonut, brittiläisiä musiikkipalkintoja hiljattain kahminut Stormzy. All Day -ohjelmatoimisto hoitaa myös kesän 2018 Ruisrockiin samojen tyylien jatkumoa: Shutdownia odotettavissa lauantaina Skeptan toimesta.

Mikäli Syklisti tämän vuoden festivaalille päätyy, tulee yllä mainittujen lisäksi luultavasti tsekattua Ismo Alanko, Disco Ensemble, Gasellit, NCO, Musta Hanhi, Kube & Eevil Stöö, Pyhimys, Kakka-Hätä 77… on niitä paljon!

Ruisrockin koko ohjelmisto löytyy täältä.

Sykli:
Buu huu, ei ole yhtään rockia Ruisrockissa. Paitsi että on. Kierrokset ovat vain kasautuneet niin, että siinä missä 1980-1990-luvuilla suomalaisilla festareilla oli tapana olla yksi, yleensä sunnuntaille sijoitettu reggae-artisti, on rockin asema nyt vastaavassa marginaalissa. Sitä kyllä tarjotaan, siinä suositumman musan sivussa.

Kirjoittaja Syklisti

Syklisti uskoo asioitten kulkevan kierroksissa. Kaikki on ollut täällä jo aiemmin, kaikki mikä häviää, tulee taas uudestaan. Syklisti haluaa asettaa asiat paikoilleen jatkumoissa. Ei välttämättä absoluuttisen oikeille paikoilleen, sillä sellaisten olemassaolosta Syklisti ei ole kovin varma. Syklistin lähin kontakti reaalimaailmassa on Niko Toiskallio.

Lisää artikkeleita kirjoittajalta Syklisti