Rekamin Pihlderberg -tuottajalevy ilmestyy 14. joulukuuta. Uusin sinkku siltä on Miljoona kertaa, jolla ovat mukana positiivisuuden erikoislähettiläät Stepa, Solonen, Super Janne ja Stig Dogg.

Raita kritisoi vokalistiensa tavoilla maailmaa, jossa biisiä ei ole olemassa, ellei sitä olla pyöräytetty käyntiin streamipalveluissa vähintään miljoonaa kertaa.

Stepa pudottaa ensimmäisessä versessä sanan miljoona noin miljoona kertaa, ja se on parasta. En ole hetkeen innostunut yhdestäkään suomirap-säkeistöstä yhtä paljon kuin tästä.

Sen paremmin Rekamin tuotannossa, kuin riimeissä ei keksitä mitään uutta – mutta perusasiat tehdään järjettömän hyvin. Biitti droppaa oikeissa kohdissa, ja nostaa räppärin esiin palatessaan rullaamaan (mitä se sitten tekeekin koko matkalla loistavasti). Osuuden teksti päättyy Soul Captain Band -lainaukseen, mutta biisin kakkosviesti kiteytyy jo aiemmin: en koskaan saa kiksejä ilkeydestä / hyvä jäbä näkee värejä pimeydessä. Stepa on armoitettu De La Soul -fani, ja se kuuluu tällä pätkällä ehkä paremmin kuin soolotuotannossa ikinä.

Solonen on myös omimmalla maaperällään. Biitti on Kokkolan isolle miehelle täsmälleen oikeassa tempossa, ja Solon omaperäinen tyyli pääsee esiin: mies pystyy kuulostamaan samaan aikaan kiukkuiselta, ja räppäämään ilmiselvästi hymy huulillaan – positiivista viestiä.

Super Janne on ollut isommassa kuvassa vähän marginaalissa viime aikoina, mutta tyyliä ei voi olla tunnistamatta. Laulaako se Stigin mukana myös kertsissä? Puskissa kuiskitaan Jannen uusista, suurista suunnitelmista – toivotaan että törkeduni kantaa pian hedelmää muuallakin kuin tässä.

Nimekkäät featit kantavat usein köyhääkin biisiä jossain määrin. Turhan usein niitä vain kuulee tehtävän itsensä vuoksi – ja siis niiden miljoonan kuuntelun – ilman, että yhteensopivuutta jaksetaan mittailla juuri lainkaan. Toivotaan, että koko Rekami-albumin massiivinen vieraslista on laadittu yhtä hyvällä näkemyksellä kuin tämä.

Sykli:

De La Soul pulpahti rap-maailmaan aikanaan melkoisena poikkeuksena. Vaikka hippie hop olikin luultavasti vain labelin mainosmiesten lause, toi ryhmä aikanaan raikkaan tuulahduksen crackinkatkuiselle rapkentälle. On vaikea uskoa, että Pihlderberg -albumi kokonaisuudessan olisi sellainen (miksi tuottajelevy olisikaan?), mutta tämä biisi henkii tukevasti vastaan sitä sysimustaa maailmaa, jota taas viime päivinäkin ollaan jouduttu sometodistamaan.

Kirjoittaja Syklisti

Syklisti uskoo asioitten kulkevan kierroksissa. Kaikki on ollut täällä jo aiemmin, kaikki mikä häviää, tulee taas uudestaan. Syklisti haluaa asettaa asiat paikoilleen jatkumoissa. Ei välttämättä absoluuttisen oikeille paikoilleen, sillä sellaisten olemassaolosta Syklisti ei ole kovin varma. Syklistin lähin kontakti reaalimaailmassa on Niko Toiskallio.

Lisää artikkeleita kirjoittajalta Syklisti