Hiphop eli varsinkin 1990-luvulla vahvasti levykaupoissa. Se on aina perustunut levyille, levysoittimille ja levyjen soittajille. Suomessakin kasvoi kokonaisia sukupolvia, joille oli hyvin luontevaa viettää suuri osa ajastaan äänitteitä myyvissä puodeissa. Sellaisissa, joiden kuolemasta sittemmin on levitelty ennenaikaisia huhuja.

Osa noista sukupolvista päätyi uskomaan puheisiin vinyylin, ja fyysisen äänitteen kuolinkouristuksista hyläten lopulta nuoruutensa (ääni)lähteet. Monen ajan- rahan ja tilankäyttöä muokkasi myös niin kutsuttu aikuistuminen – levyt eivät enää olleetkaan sitä mitä ostettiin, ennemminkin myytiin. Yhä edelleen ilmaantuu tarjolle todella kovia kokoelmia jotka ovat perua levykauppakulttuurin huippuvuosilta, joko ysäriltä tai 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Näitä varhaisemmista ajoista tietenkin edes puhumatta.

Monille levykaupassa käymisestä muodostui kuitenkin ellei koko elämän ajan, niin suuren osan siitä muodostava tapa. Muutamat The Funkiestin, Lifesaverin, Swampin, Sunshine Recrodsin ja muiden nimiin aikoinaan vannoneista tyypeistä käyvät nykyisin levykaupassa jopa ihan kirjaimellisesti työkseen.

Helsinkiläisessä Rolling Recordsissa voi törmätä legendaariseen Funkiestin Juhaan, eli siis juuri siihen samaan dudeen, joka kasvatti nyt jo faijaikään hyvinkin ehtinyttä hiphop-nuorisoa omassa liikkeessään ensin Urho Kekkosenkadulla, sitten Lapinlahdenkadulla ja putiikin viimeisessä osoitteessa Mechelininkadulla. Juha ei ole koskaan ollut (ainakaan julkisemman tiedon mukaan) hiphop-artisti, mutta alan legendoista hän saattaa tässä maassa olla se kaikkein suurin.

Jo hyvin nuoresta asti levykauppakulttuuriin kasvoi myös Juhani (Saksikäsi). Juurikin mm. funkiestin kautta omakustanteitaan vuosituhannen alkumetreiltä saakka hustlannut räppäri ja tuottaja on hänkin pienen poissaolon jälkeen palannut niin levyttäväksi artistiksi – kuin nyt myös levykauppiaaksi. Isänsä Green Grass Recrodsia pyörittämään ryhtynyt herra on omaleimainen niin artistina kuin ihan arkielämän henkilönä, eikä musiikkitietämyt todellakaan rajoitu räppiin tai sen lähisukulaisiin – mies on mm. erittäin suuri bluesdiggari. Uuden Green Grassin valikoima herättääkin mielenkiintoa.

Rolling Records avasi hiljattain liikkeen myös kautta aikain hyvänä levykauppakaupunkina tunnetull Tampereella. Sen tiskin taakse jokseenkin luontevasti ajautui SP alias Silkinpehmee – jo Kontrasti -ajoista saakka kotimaisen hiphopin perustekijöihin kuulunut sivistynyt herrasmies.

Onpa Syklistin korviin kantautunut myös tieto, jonka mukaan Turun rauhankadulla levyihin painottuneen Kulttuurispotti Asemankin pyörittäjän taustaan kuuluisi tekemisiä hiphop-kulttuurin kanssa. Näin nämä pyörivät – samat tyypit levykaupoissa edelleen!

Sykli lienee tämän jutun kohdalla suhteellisen selkeä.

Kirjoittaja Syklisti

Syklisti uskoo asioitten kulkevan kierroksissa. Kaikki on ollut täällä jo aiemmin, kaikki mikä häviää, tulee taas uudestaan. Syklisti haluaa asettaa asiat paikoilleen jatkumoissa. Ei välttämättä absoluuttisen oikeille paikoilleen, sillä sellaisten olemassaolosta Syklisti ei ole kovin varma. Syklistin lähin kontakti reaalimaailmassa on Niko Toiskallio.

Lisää artikkeleita kirjoittajalta Syklisti