Ajattelin kirjoittaa muutaman rivin tuoreesta Masta Ace & Marco Polo -julkaisusta. Huomasin kuitenkin, että mm. HiphopDX-sivusto oli uutisoinut aiheesta jo yli viikko sitten. Ei kai niin vanhoja asioita enää voi huomioida? Nyt on 2018, hei!

Niinpä.

Masta Acen debyyttialbumi, Take A Look Around ilmestyi legendaarisella Cold Chillin -labelilla vuonna 1990. Vaikka vinyylissä onkin valitettavan heikko prässi ja dynaamiikka, sen kopio ei tule koskaan poistumaan Syklistin hyllystä. Sama pätee muihin miehen levytyksiin, joiden kopioista iso osa sijaitsee mainitun merkkiteoksen vieressä.

The Music Man on sittemmin ehtinyt moneen suuntaan, jopa Suomeen saakka useampaan otteeseen. Välillä tuotanto ei ole tuntunut kovin relevantilta, kuten ei suurimman osan muistakaan ko. aikakaudella läpi lyöneidestä artisteista julkaisema kama. Osan kohdalla on kerta kaikkiaan jo ollut pakko luovuttaa – albumi albumin jälkeen sen saman vanhan toistoa, ilman minkäänlaista uutta kulmaa. Älkää käsittäkö väärin; olen toki suuri perusasioiden ystävä, mutta liika jumitus on liikaa jumitusta.

Missään nimessä myöskään Masta Ace ei ole keksinyt pyörää sen pahemmin hyvässä kuin pahassa uudestaan, mutta onnistuu pitämään sen alkuperäisen pyörimässä. Kun tekeminen ei ole koskaan perustunut pääasiassa nuoruuteen kuuluville elementeille, eivät ikä ja kuluneet vuodet syö tuotantoa. Kun mies katseli ympärilleen 28 vuotta sitten, voi hän jatkaa samaa edelleen. Toisin on esim. monen kohdalla, jotka ysärin alkukäänteessä katselemisen sijaan turinoivat ja toimittivat vaikka seksiin, väkivaltaan tai stimulantteihin kohdistuvan teinifantasian kentillä.

WHATEVER! Tiedetään… näin pitkään ei pitänyt luennoida. Kertoa lähinnä vain, että takuulaatuiselta soundaa edelleen, sekä Ace, että biittimies Marco Polo. Ja feattina uuden levyn ekalla sinkulla oleva Smif-N-Wessun? Ne jotka tietää, tietää, ja lopuille on vähän vaikea edes alkaa availemaan.

Biisi enteilee siis kokopitkää, jolla Ace sanoo kertovansa omien kokemustensa sijasta Marco Polon tarinaa. Matkaa Torontosta Brooklyniin siis. Jään mielenkiinnolla odottamaan sitä, ja levyllä muiden muassa vierailevien Pearl Gatesin, Pharoahe Monchin ja Elzhin panosta stooriin.

No, sen verran vielä, että ”Breuckelen” on siis Brooklynin alkuperäinen, hollanninkielinen nimi – joka tarkoittaa suomaata.

Kirjoittaja Syklisti

Syklisti uskoo asioitten kulkevan kierroksissa. Kaikki on ollut täällä jo aiemmin, kaikki mikä häviää, tulee taas uudestaan. Syklisti haluaa asettaa asiat paikoilleen jatkumoissa. Ei välttämättä absoluuttisen oikeille paikoilleen, sillä sellaisten olemassaolosta Syklisti ei ole kovin varma. Syklistin lähin kontakti reaalimaailmassa on Niko Toiskallio.

Lisää artikkeleita kirjoittajalta Syklisti