Musiikilla ollaan aina levitetty sanomaa, ajettu agendaa. Mikä olisikaan parempi tapa asioitten ja ajatusten saattamiseksi yleisön tajuntaan kuin liittää viestiin rytmi, melodiakin? Usein kuitenkin käy niin, että asia ajaa liian kauas musiikillisen vision tai osaamisen edelle. Siksipä maailma on pullollaan äänitteitä, joita on kiusallista kuunnella, vaikka sanoman kanssa olisikin samaa mieltä.

En usko, että maanmainio DJ- ja vinyyliarkeologikaksikko DJ Knatatürk & DJ X-Paroni olisi erityisesti hengellisen sanoman perässä julkaisemallaan Jeesus puuttui elämääni (Finnish soulful gospel mix) -setillä. Sielua toki on musiikillisessa mielessä etsitty – ja löydetty. Tehtävä ei ole ihan helppo, kuten jokainen kirpputorilaareja vinyylilevyjen löytäminen mielessään kolunnut tietää.

Kaksikko avaa erikoisprojektin taustoja sen saatteessa:

Vaikka kristillisen musiikin rockimpaan puoleen on kiinnitetty huomiota aiemmin, ovat suomalaisissa gospellevyissä edustettuina yllättävän hyvin myös muut genret, joita maamme iskelmäperinteessä valitettavan harvoin kuulee: niiden joukossa on soulia, jazzia, AOR:ää, diskoa, bossanovaa – jopa hengellistä boogieta.

Knatatürk ja X-Paroni ovat siis osin samoilla jäljillä kuin suomidisko-kokoelmansa julkaiseva Svart Records alan mestari Mikko Mattlarin johdolla. Nyt vain keskitytään musiikin sanomaan – tai siis nimenomaan ei. Miksaukselta todella löytyy kaiken korkeuden viestin taakse, paikoin jopa rinnalle, piilotettua erinomaista musiikkia. Syklisti ehdottaa sen tekijöille jonkinmoista virallista palkintoa kulttuurityöstä.

Kirjoittaja Syklisti

Syklisti uskoo asioitten kulkevan kierroksissa. Kaikki on ollut täällä jo aiemmin, kaikki mikä häviää, tulee taas uudestaan. Syklisti haluaa asettaa asiat paikoilleen jatkumoissa. Ei välttämättä absoluuttisen oikeille paikoilleen, sillä sellaisten olemassaolosta Syklisti ei ole kovin varma. Syklistin lähin kontakti reaalimaailmassa on Niko Toiskallio.

Lisää artikkeleita kirjoittajalta Syklisti