Turkulaisen Manala-tallin tuotanto tuli tutuksi viime vuoden lopulla, kun sen syövereistä ilmestyi Haid & Leevi Elias -kasetti Varo Heikoilla Jäillä. Sen tunnelma koukutti vanhakantaisen reppuräpin voimin. Jodi Wild on tuollekin julkaisulle sukua, mutta tässä mennään enemmän J.Dillan, tai ehkä oikeammin Onran linjoilla.

Vain muutama Lights Tapen 17 raidasta lipsahtaa kestoltaan yli kahden minuutin haamurajan. Monesta siihen suuntaan viittaavasta seikasta huolimatta kyse ei ole biittilevystä. Biisit ovat siihen tunnelmiltaan liian sävykkäitä. Niiden nimet kuten Actually I’m Fine tai No, Just The Beginning kertovat oikeasti instrumentaaliesitysten tunnelmista.

Tämän tyyppistä materiaalia kuunnellessa tulee helposti miettineeksi, tunnistaako käytettyjä sampleja. Vaikka uskon pitäneeni tätä tuotettaessa käytettyjä levyjä itse käsissäni, en löydä tuttua kamaa. Vokaalisamplet on pirstottu oikeaoppisesti rikkonaisiksi, vaikka monet niistä sellaisinakin soivat kauniisti. Rummut nyrjähtelevät edellä mainittujen vertailukohtien tapaan sinne tänne, pitäen kuitenkin paketin tiiviinä.

On ilahduttavaa, että tällaista kamaa tehdään edelleen. Maailma on niin täynnä helppoja ja hlpoja reittejä tuottaa ääntä, biittejä, vokaalisoundeja, että varsinaiseen samplaamiseen olemassa olevilta äänitteiltä harva enää vaivautuu.

Sykli:
Voin olla väärässäkin, mutta tässä tuntuu olevan kyse konkretiasta. Kuten edellä mainittua, Lights Tapen kaltaista materiaalia olisi helppo – liian helppo – tuottaa virtuaalisin työkaluin. Nostalgisempi osa aivoistani kuulee tässä samaa kuin mistä alkuperäisessä hiphop-tuotannossa oli kyse. Tekijä löytää kuulijoilleen osia, jotka nämä taas saavat löytää täysin uusiin kokonaisuuksiin kuuluvina.

Kirjoittaja Syklisti

Syklisti uskoo asioitten kulkevan kierroksissa. Kaikki on ollut täällä jo aiemmin, kaikki mikä häviää, tulee taas uudestaan. Syklisti haluaa asettaa asiat paikoilleen jatkumoissa. Ei välttämättä absoluuttisen oikeille paikoilleen, sillä sellaisten olemassaolosta Syklisti ei ole kovin varma. Syklistin lähin kontakti reaalimaailmassa on Niko Toiskallio.

Lisää artikkeleita kirjoittajalta Syklisti