Nopeus on valttia maailmassa. Tehokkaasti, hetkeen iskien menestyvät niin rahapelurit, urheilijat, kuin musiikin tekijät. Vaikka räpissä ollaan jo pitkään lasketeltu hitaille rytmeille, itse vokaaliflow ryöppyää edelleen paikoin todella kovalla vauhdilla.

1992 ilmestyi Tung Twistan (sittemmin Twista) albumi Runnin’ Off At Da Mouth. Sen konekivääriflow, samoin kuin britti-raggamies Daddy Freddyn ME-nopeuksinen rupatus toki tekivät rap-teksteihin syventyneeseen, tulevaan Syklistiin ison vaikutuksen. Piireissä ihmeteltiin, miten moinen tiputus on edes teknisesti tai fyysisesti mahdollista.

Myös lähempää historiasta löytyy nopeasti pudottavia artisteja, joiden osaaminen on tehnyt vaikutuksen. Nykyisemmässä maailmassa toki tarvitaan muutakin kuin nopeutta – riimien rytmityksen nokkeluus ja yllättävyys on teknisessä mielessä etusijalla. Siinä, missä Eminem on jo kadottanut tyylinsä Syklistin käsityskyvyn ulottumattomiin, esimerkiksi Lucas Joynerin kaltaiset artistit tarjoavat pelkän spiidin lisäksi myös sävyjä. Tech N9ne on osannut sulavan, mutta tarvittaessa myös kulmikkaan pikapudotuksen jo ties miten pitkään, ja edelleen onnistuu yksittäisillä biiiseillä herättämään hyviä tuntemuksia. Hitto, jopa Logic miellyttää monin paikoin.

Nopeus on kuitenkin vain hyvin harvoilla aloilla itseisarvo. Syklistin ikääntyessä suurimpaan arvoon ovatkin nousseet tekijät, joiden flow on päinvastoin hyvinkin hidas.

Evidence vie hidastelun parhaaseen tasoonsa. Jo vuonna 2003 ensimmäisen pitkän julkaisunsa ulos saanut los angelesilainen otti viisi vuotta päästäkseen tämän kirjoittajan tajuntaan. 2008 ilmestynyt The Layover EP veikin sitten mukanaan.

Dilated Peoples oli jossain vaiheessa Syklistin lähipiirissä hyvin suosittu yhtye. Evidencen kanssa kokoonpanoon kuuluva vokalisti Rakaa The Iriscience oli tuolloin omaan korvaan räppäreistä se kiinnostavampi. Nykyisinkin herran toimitusta osaa arvostaa, mutta Michael Perretta -nimellä virallisissa dokumenteissa tunnettu lyyrikko, kuvataiteilija ja ajattelija on täysin omalla tasollaan. Myös Dilated kuulosti alkuaikoinaan turhan verkkaiselta jumittelulta – tosin kuulijoiden päihdetottumukset varmasti muokkasivat kokemusta.

Layoverilla Evidence toi vahvasti esiin mm. Mobb Deep -yhteyksistään tunnetun The Alchemistin, jonka kanssa toki oli työskennellyt jo ennen tätä julkaisua. Tällä EP:llä esiintyi ensimmäisen kerran kaksikon muodostama The Step Brothers, jonka yhteinen albumi Lord Steppington ilmestyi kuusi vuotta Layoverin jälkeen. Viime aikojen haastatteluissa Evidence on lupaillut tälle jatkoa pian.

Tammikuussa 2018 ilmestyi viimeisin Evidence-albumi, Weather Or Not. Sizzla-samplea hyödyntävällä kertosäkeellä rullaavan nimiraidan ensimmäiset säkeet kuvaavat artistin epämuodikasta, mutta alati laadultaan kasvavaa tapaa työstää materiaaliaan – ja maailmaa. Vauhti on edelleen hidastumaan päin.

I set it off on stage, I got something
I can’t put my finger on that others don’t got
So I try real hard to analyze the operation
And end up falling even deeper in thought

Iso osa Evidencen biiseistä kuulostaa siltä, kuin ne oltaisiin nauhoitettu heti heräämisen ja aamukahvin/pahvin jälkeen. Kuin mikrofoni olisi taltioinut mitä tahansa mieleen juolahtanutta. Kun biisejä oikeasti kuuntelee, huomaa ettei tuo mielikuva luultavasti voisi olla kauempana todellisuudesta.

Perretta on myös (entinen) graffititaiteilija. Visuaalisuus on hänen musiikissaankin äärimmäisen tärkeää, ja varmasti selittää esimerkiksi allekirjoittaneen vahvaa tunnesidettä tuotantoon. Instagramin tyyppiset palvelut vahvistavat tätä puolta; Evidence kuvaa kaikkea ja kaikkialla niin kamerallaan kuin kynällään. Julkaisuun päätyvät kuitenkin vain todelliset helmet, joihin tallennetut hetket tuntuvat lähes itse koetuilta.

Niin visuaalisella puolella kuin teksteissä hyvinkin syvälle henkilökohtaiseen maailmaan luotaavat osat kohtaavat kuivahkon, puujalkaisenkin huumorin. Jos maailmassa selviytymiseksi saisi valita vain kaksi apuvälinettä, saattaisin kallistua juuri näiden suuntaan.

I want knowledge of self and also everything else
But the gravity helps, yeah, reality’s real
When I finally fell, I told my family
”Well, when a battery dies it goes to battery hell”

Reilu viikko sitten tanskalaisessa Det Godt Nok -hiphop-blogissa julkaistussa haastattelussa Evidence ohjeistaa ensi kertaa keikalleen tulevia siitä, mihin valmistautua.

You’ll leave happy.

Seitsemää vuotta artistin tuotantoon todella tutustumisen jälkeen odotan maanantain Tukholman keikalta siis juuri tuota. Evidence onnistuu levyillään liikuttamaan niskan lisäksi muitakin ihmiseen kuuluvia osia – toivottavasti sama toistuu live-esityksessä.

Kirjoittaja Syklisti

Syklisti uskoo asioitten kulkevan kierroksissa. Kaikki on ollut täällä jo aiemmin, kaikki mikä häviää, tulee taas uudestaan. Syklisti haluaa asettaa asiat paikoilleen jatkumoissa. Ei välttämättä absoluuttisen oikeille paikoilleen, sillä sellaisten olemassaolosta Syklisti ei ole kovin varma. Syklistin lähin kontakti reaalimaailmassa on Niko Toiskallio.

Lisää artikkeleita kirjoittajalta Syklisti